İnsanın Anlam Arayışı

    İnsanlar hayatları boyunca doğumdan ölüme kadar geçen sürede yaptığı her şey için bir anlam arayışı içerisinde olmuştur. Gerek bilinçli gerekse bilinçsiz olarak aradığı bu anlamlar hayatlarına yön vermek için en işe yarayan yoldur. Küçükken ve yahut bebekken bunun farkında olmasalar bile yaptıkları yada istedikleri her şey için bir anlam silsilesi içerisine girmiştir. İnsanın hayatında yaptığı yada sorumlu olduğu davranışlarda aradığı anlam her zaman iyi sonuçlar doğurmamıştır. Kendi çıkarları için başkalarının hayat alanlarına müdahale etmekten geri durmayan insanlar için anlam, normal insanlara nazaran başka bir boyut niteliğindedir. Yaptığı en iyi şeyin kendi vasıfsızlığını başkalarında kusur olarak yada yüce olarak gördüğü şeyleri art niyetli olarak benimseyip kapatma uğruna bulundukları mevkilerde ne denli bir duygu katili olduklarının kendileri bile farkında değildir çoğu zaman. 

    Anlamlar içinde boğulmaktan ziyade belki de içinde bulunulan durumun tadını çıkarıp ne geçmişe takılı kalmak ne de geleceği dert olarak görmek şimdi ki nesiller için sorun olmaktan çıkmıştır belki de. Belki de doğrusu budur kim bilir. Her andan keyif alarak yaşamak zaten çok uzun olmayan insan hayatı için en güzel hediye olabilir. Anlık psikolojilerle kurguladığımız yaşam alanlarımızı ve davranış biçimimizi kimsenin zarar görmeyeceği şekilde düzenlemek ve düzenlediğimiz bu özel alanda hayattan daha memnun şekilde keyif alarak yaşamak neden zor olsun ki. Bir çiçeğe bile bakarken mutlu olabilmeyi bilen insanlar için mutsuzluk söz konusu olamaz kanımca. Çünkü bir çiçeğin bile mutlu ettiği insanlar, hayatlarında o raddeye gelene kadar nasıl mutsuz olunacağını çoktan tecrübe etmiş ve mutluluğun sırrına vakıf olmuş olabilirler.

    Hayatı anlamlı yapan şeyin ne olduğunu söylemek yada bu konuda tavsiye vermek kimseye düşmez bence. Çünkü insan, hayatı algıladığı gibi yaşar. Ve herkesin algısı aynı olmak zorunda olmadığı gibi bu konuda yapılacak herhangi bir müdahale de kişiyi kendi algısını sorgulamaya yöneltip iç çatışmasını körükleyebileceği için iyi sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar